Aj počas úsporného režimu Topoľčany našli peniaze na investície

19.12.2012 Topoľčany

Topoľčany 19. decembra (TASR) – Topoľčany majú za sebou ťažký, ale úspešný rok. Myslí si to primátor mesta Peter Baláž. Podľa jeho slov musela radnica po celý rok zápasiť s nedostatkom financií. Aj napriek tomu sa však podarilo zabezpečiť základné funkcie mesta a zrealizovať viacero investičných projektov. „Rok 2012 pre mesto Topoľčany bol celkom úspešný, napriek tomu, že sa prejavovali príznaky krízy a príjmy z daní fyzických osôb boli nižšie, ako sme predpokladali. Ale eliminovali sme tento fakt tým, že sme sa snažili v nákladových položkách dosť šetriť a to sa nám aj podarilo,“ skonštatoval.

Mesto sa v priebehu roka pustilo do viacerých projektov. Väčšina z nich bola platená z peňazí Európskej únie. „Čo sa týka investícií, ktoré sme realizovali, tak nám dobiehali tento rok eurofondy. Ich financovanie ale ešte nie je ukončené a viaceré položky ešte nemáme zaplatené. Môžem povedať, že niektoré faktúry čakajú na ministerstvách na ich preplatenie už 12 mesiacov,“ uviedol Baláž. Magistrátu sa tento rok podarilo napríklad za 1.700.000 eur zrekonštruovať Základnú školu (ZŠ) na Hollého ulici, na ktorú získal zdroje z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. V lete sa ukončila prestavba bývalej materskej školy na sídlisku „F“ na nový domov sociálnych služieb (DSS). Celkové náklady na rekonštrukciu presiahli sumu 1.700.000 eur. Nový DSS poskytuje starostlivosť pre 51 klientov a zamestnáva 26 ľudí. Za 1.400.000 eur sa podarilo zrekonštruovať aj ZŠ na Tribečskej ulici.

Radnica okrem opráv škôl pracovala aj na ďalších investíciách. „Venovali sme sa príprave nových projektov a podarilo sa nám realizovať cestu v priemyselnom parku, ktorá potom napomohla výstavbe firmy Logis-Brückner, ktorá v súčasnosti už rozbieha výrobu a cieľovo tam budú zamestnávať 200 pracovníkov. Podporili sme aj rozbeh výstavby nákupného centra, ktoré sa bude nachádzať v smere z Topoľčian na Partizánske. Ďalšie investičné akcie, napríklad výstavbu nízkoprahových bytov, pripravujeme na budúci rok,“ dodal Baláž.
 

Vyberte región